HTML

Üveghegy BLOG

Ez a blog a cseh üveggyöngyökről szól. Itt olvashatsz minderől, ami cseh gyöngy. Meg másról is :)

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.01.04. 14:45 Wex Trade - ÜVEGHEGY Gyöngybolt

A cseh gyöngyök története röviden

A világon egyedülálló kézműves hagyományokkal rendelkező csehországi Jablonec régióban az üveg ékszerek készítésének tradíciói  a 16. századig nyúlnak vissza, az első üvegműves műhelyet 1548-ban alapították Mšeno városkában, a cseh üvegipar hagyományai tehát több mint 400 éves múltra tekintenek vissza.

Források szerint kézzel készített üveg tárgyakat, ékszereket már az ókorban is készítettek, a középkorban pedig már manufakturális üzemekben gyártották a különböző üveg termékeket.

1699-ben Zenkler műhelyében kezdték el gyártani a Jizera hegység első üvegből készült ékszereit. A hagyomány szerint 1711-ben a Fišer testvérek fedezték fel az olvasztott üveg keverésének titkát, amely lehetővé tette az üveg ruhaipari felhasználását és üvegyöngyök gyártását. Az egyre nagyobb megbecsülésnek örvendő üveg ékszerek az egész régióban ismertté váltak, majd 1804-ben, kilépve a nemzetközi piacra, már a távoli Philadelphiába is elkezdték exportálni.

A napoleoni háborúk idején Európa politikai arculata úgy változott, hogy a szintén hagyományos üvegiparral rendelkező Velence és Bohémia is egy ország irányítása alá került. Ebben az időben komoly verseny alakult ki a két régió között, ami az üvegipar erőteljesebb fejlesztését eredményezte. Ekkor vált a két üvegiskola kétfelé: a Velencei régió az üveg kézi feldolgozásának a hagyományát követte, míg a bohémiai régió a gépgyártás területén kezdett nagyobb fejlesztésekbe.

1808-ban Jablonec mezővárosi rangot kapott, amivel megszerezte a jogot piacok szervezésére. 1880-ban Jablonec nad Nisou városban megnyitják az első ipari művészeti iskolát, ahol jelentős iparági szakértők és a tervezők oktatták a divatékszerek készítését.

1895-ben a jabloneci születésű Daniel Swarovski az egyedi kristály-őrlési technológia szabadalmaztatása után az ausztriai Wattensbe költözik. A mai Swarovski gyár tehát cseh hagyományokon nyugszik, de mára egy osztrák céget értünk alatta. Annál is inkább, mert ez a Monarchia idején történt, amikor nem volt különösebb jelentősége annak, hogy ki cseh és ki osztrák... 

1898-ra már 136 jabloneci székhelyű kereskedőházat alapítanak, amelyek világszerte szállítanak helyben készült divatékszereket. Tonnaszámra szállítják az elkövetkezendő évtizedekben a világ minden pontjára a helyi malmokban feldolgozott üveget egészen a második világháborúig.

A háború romjain újra felépülő hagyományos üveg- és divatékszer termelésre alapozva 1952-ben alapítják meg a JABLONEX exportáló kereskedőházat. A jabloneci divatékszerek ismét világhírűvé váltak, olyan hírességek jelentek meg a bemutatókon, mint Grace Kelly, Catharine Deneuve vagy Claudia Cardinale. Sok víz lefolyt azóta a Jizera hegységből eredő kristálytiszta patakokon, a jabloneci üvegművesség híre azonban továbbra is terjedőben van és világszerte elsimerésnek örvend..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wextrade.blog.hu/api/trackback/id/tr123519205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása