HTML

Üveghegy BLOG

Ez a blog a cseh üveggyöngyökről szól. Itt olvashatsz minderől, ami cseh gyöngy. Meg másról is :)

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.01.04. 15:14 Wex Trade - ÜVEGHEGY Gyöngybolt

Breaking News! Megszünt a cseh gyöngy-gyár!

Furcsa pletykák

Már azt se tudom hogy kell helyesen leírni egy szóban azt hogy "a hely, ahol a gyöngyöket gyártják"... :) A hírnek egyébként is annyi a valóságalapja, mintha azt mondanánk, hogy Magyarországon megszünt a kalocsai paprika gyártása, vagy a tokaji aszú gyártása... Mégis érdemes ezzel a témával egy kicsit foglalkozni, mert közszájon forog ez a  - hogy finoman fogalmazzak - városi legenda.

Olyan hogy A Cseh Gyöngy nem létezik. Olyan hely sem létezik, ami az egyetlen hely lenne, ahol ezt a bizonyos egyetlen izét gyártják. Éppen ezért megszünni sem igazán tud. A pletyka kiterjesztése az, hogy megszünt, de megvették a kínaiak! Paprika és aszú példa lásd fentebb... A bosszantó nem is az, hogy van aki ezeket a pletykákat kitalálja, hanem az, hogy van olyan aki el is hiszi.

Na de akkor nézzük meg részleteiben, hogy miről is van szó!

Csehországban - mint azt az előző írásunkban olvashattátok - több száz éves múltja van az üveggyártásnak. Ez elsősorban helyi természeti adottságoknak köszönhető, egy egész régió ipara épült a hegyi patakokra. Kétségtelen, hogy az egykor nagyon is jól menő észak csehországi textilipar mára erős hanyatlásban van a kínai import áruk miatt, és a távol-keleti konkurencia nyilvánvalóan érinti a cseh üvegipart is, de hogy megszűnt volna, az erős túlzás.

Az üveggyöngyöket elsősorban bizsu alapanyagokként gyártják Csehországban, de eltérően a magyarországi felhasználástól, ott a helyi ékszerkészítő "gyárak" jelentik a fő vásárlóközönséget, az üvegipari export fő célja pedig nem az alapanyagok, hanem a kész bizsu eladása volt régen is és ma is (akit bővebben érdekel a téma, az nézelődjön körbe "hozzáadott érték" címszó alatt valami közgáz tankönyvben). Az alapanyagok iránt világviszonylatban egyébként is jóval kisebb az érdeklődés, mint a kész ékszerekre. Magyarországon ez a helyzet máshogyan alakult, nálunk szerencsére nagy hagyománya van a kreatív kézművességnek (hímzésnek, tojáspatkolásnak, stb), más országokkal összevetve is megfigyelhetőek a különbségek. Nálunk tehát mára már kimondható, hogy a kész cseh bizsukra gyakorlatilag nincs érdeklődés, az alapanyagokra viszont annál inkább.

A cseh üvegművesek ("gyöngy gyártók") kisipari módszerekkel gyártották és gyártják ma is a gyöngyöket (kivéve a kásagyöngyöket és egyéb kilós árukat). Ezekből a "garázsüzemekből" kerül aztán a gyöngy mindenféle kereskedőkhöz. A gyártók értelemszerűen gyártási mennyiségekkel foglalkoznak, tehát egyszerű gyöngyfűző számára értelmezhetetlen mennyiségekkel foglalkoznak, ez alatt ugyanis üzemgazdaságossági okok miatt nem érdemes beindítaniuk a "gyártósorukat". Erről majd írunk később, mókás lesz, meglátjátok :)

A gyártók eltérő minőségekben gyártanak, komoly feladat tehát utánajárni annak, hogy ki az aki képes egyenletesen megbízható minőségben, elfogadható áron dolgozni milyen raktárkészletekkel rendelkezik. A mi cégünk feladata - hogy megemlítsük magunkat is - hogy ennek utánajárjunk. Ezt tesszük már vagy tizenöt éve, van hely- és nyelvismeretünk, stb. (Ennek tükrében furcsa azt hallani,mikor valaki azt mondja, hogy kimegy a csehekhez gyöngyöt venni, majd csalódottan hazatér és panaszkodik, pedig mi szóltunk...)

Belátható tehát, hogy a pletykának nincs és nem is lehet semmi alapja. És nem is olyan vicces, inkább csak egyszerűen butaság.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wextrade.blog.hu/api/trackback/id/tr893519281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása