HTML

Üveghegy BLOG

Ez a blog a cseh üveggyöngyökről szól. Itt olvashatsz minderől, ami cseh gyöngy. Meg másról is :)

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.01.13. 21:55 Wex Trade - ÜVEGHEGY Gyöngybolt

Kristályüveg, ólomkristály, meg ilyesmi...

A gyöngyfűzők körében az ólomkristály alapanyag leggyakrabban a kúpos gyöngyökkel kapcsolatban merül fel. A kúpos formájú gyöngyök közül is gépi csiszolt (gyártóknál machine cut) technológiával előállított bicone gyöngyök a legelterjedtebbek. A bicone elnevezés a két (bi) egymással a talpainál összeillesztett kúp (cone) formából adódik, ezért a "bichone", "bichon" stb. elnevezés amellett hogy helytelen, még értelmetlen is. Ugyanígy a helyes kiejtése a "bikón" és nem "bison".

Ami az alapanyagot illeti, ott is vannak azért apróbb félreértések, legalábbis ha az általános szabványokat vesszük figyelembe. A kristály sokféle lehet, hegyi kristály, jégkristály, kvarckristály, kristálycukor... :D

Tehát minden kristály, ami "szilárd halmazállapotú anyagokat neveznek, melyekben azatomokmolekulák vagy ionok szabályos rendben, a tér mindhárom irányában ismétlődő minta szerint helyezkednek el, a térrácsot három dimenziós elemi cellák hozzák létre..." khmmm...minden drágakő és féldrágakő egyébként fizikai értelemben kristály.

Bizsuk készítésénél természetesen egészen másról van szó, itt kerámiaipari, mesterségesen előállított kristályról van szó, ami a szilícium és az ólom valamilyen arányú vegyülete. Magyarul ólommal "szennyezett" üveg, ahol az üveg örleményhez ólom-oxidot (PbO) adagolnak, az összeolvasztás végeredménye pedig a nehéz ólomkristály, kirstályüveg, krisztallin, cseh kristályüveg, ólomüveg, stb. Összetételtől függően változik az elnevezés, maga az üveg pedig megint egy külön történet.

Az üveggel kapcsolatban egy kis érdekesség: az üvegnek valójában nincs olvadáspontja, hiszen fizikai értelemben folyékony halmazállapotú. A különböző üvegek összeolvasztásához persze el kell érni kb. 1450 fokot, de ez már más kérdés. Az Emipre State Building üvegablakainak beépítése óta eltelt 80 év alatt az üvegek alja mérhetően vastagabb lett, a teteje pedig vékonyabb, az üveg egyszerűen "lefolyt" az aljára.

 

 Az üveg színezését általában fémek oxidált (pl. rézoxid) változatának a hozzákeverésével érik el. Íme egy kis lista:

A bicone gyöngyök üvegből készülnek minden esetben. Még a swarowski, vagy preciosa gyöngyök is. A hagyományos cseh bicone gyöngyök és a swarovski/preciosa bicone gyöngyök között az a különbség, hogy utóbbiak tartalmaznak ólom-oxidot, iletve manapság környezetvédelmi okok miatt az ólmot gyakran helyettesítik egyéb oxidált alapanyagokkal, amivel javítják az üveg fénytörését. A bicone gyöngyök gyártási technológiája egyébként nagyjából ugyanaz, géppel csiszolják mindkettőt, és nem fazettálják. A swarovski árát elsősorban a bevezetett márkanév, és a nagyon preciz minőségellenőrzés emeli majdnem háromszorosára a cseh kúpos gyöngyökéhez képest. Gondolkodott már valaki azon, hogy a "cseh kúposnak" miért nincs márkaneve? :) Megfejtés itt.

(A hivatkozások forrása a wikipediára mutat.)

Cseh bicone gyöngyök a wextrade-nél: http://wextrade.hu/spl/342904/4_mm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wextrade.blog.hu/api/trackback/id/tr673543537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása